Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την βέλτιστη εμπειρία κατά την πλοήγηση σας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στους Όρους Χρήσης.

ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ & ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ

Οι πολύτιμοι λίθοι είναι ορυκτά ή οργανική ύλη που έχουν κοπεί, γυαλιστεί και στη συνέχεια διαμορφωθεί για να τοποθετηθούν σε κοσμήματα. Στη δεκαετία του 1800, αυτοί οι πολύτιμοι λίθοι χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι, με βάση τη  διαφοροποίηση της αξίας τους εκείνη την εποχή. Σήμερα, η κατηγοριοποίηση αυτή δεν είναι  σωστή αφού η παράμετρος «αξία» δεν είναι το μοναδικό κριτήριο στο οποίο βασίζονται οι ειδικοί για να αξιολογήσουν μια πέτρα. Η ποιότητα, η σπανιότητα καθώς και η προέλευση λαμβάνονται πλέον υπόψη.

Ωστόσο με βάση αυτή την παλιά αρχή η κατηγοριοποίηση έχει γίνει ως εξής.

 

ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ

Όσον αφορά τις λεγόμενες «πολύτιμες πέτρες», κυριαρχούν μόνο τέσσερις: το διαμάντι, το  σμαράγδι, το ρουμπίνι και το  ζαφείρι. Μερικές φορές ένα μαργαριτάρι, ένα οπάλιο ή ένας νεφρίτης  μπορεί να αναφερθούν ως πολύτιμοι  λίθοι, αλλά πιο συχνά θεωρούνται ημιπολύτιμοι. Παραδοσιακά, αυτές οι τέσσερις πολύτιμες πέτρες ήταν οι πιο ακριβές και περιζήτητες  πέτρες.


ΔΙΑΜΑΝΤΙ

Το πιο σκληρό φυσικό ορυκτό στην Γή. Σχηματίζεται από καθαρό άνθρακα σε ένα κρυσταλλικό σχηματισμό και συνήθως είναι καθαρό και άχρωμο. Έχει. Η σκληρότητα του το κατατάσσει στην υψηλότερη θέση της κλίμακας  Mohs, με βαθμό σκληρότητας 10.

 

ΣΜΑΡΑΓΔΙ

Ο  πράσινος πολύτιμος λίθος. Αποτελείται από το ορυκτό βηρύλλιο και παράγει τον πράσινο του χρωματισμό από ίχνη χρώμιοθ και επίσης βανάδιου (μερικές φορές). Η σκληρότητα του βηρυλλίου είναι μεταξύ 7,5 και 8,0 στην κλίμακα Mohs.

ΡΟΥΜΠΙΝΙ

Πολύτιμη πέτρα που είναι συνήθως κόκκινη. Η απόχρωσή τουμπορεί να ποικίλει από ροζ σε μωβ ή ακόμα και σε σκοτεινό πορφυρό. Το ορυκτό κορούνδιο που εσωκλείεται σε ένα ρουμπίνι και είναι υπεύθυνο για τον κόκκινο χρωματισμό του. Η σκληρότητα του ρουμπίνι είναι 9,0 στην κλίμακα Mohs.

 

ΖΑΦΕΙΡΙ

 Άλλη μια ποικιλία από κορούνδιο. Ενώ ένα παραδοσιακό ζαφείρι είναι μπλε, υπάρχουν αυτά που είναι γνωστά ως "fancy" δλδ φανταχτερά, τα οποία μπορούν να βρεθούν σε αποχρώσεις του πράσινου, μοβ, κίτρινου και πορτοκαλιού. Το Ζαφείρι είναι το τρίτο πιο σκληρό φυσικό ορυκτό, με κατάταξη 9,0 στην κλίμακα Mohs.

 

ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ

Κάθε άλλος  λίθος, εκτός των τεσσάρων που προαναφέραμε, θεωρείται ως ημιπολύτιμος. Αλεξανδρίτης, αχάτης, αμέθυστος, ακουαμαρίν, γρανάτης, μαργαριτάρι,  σπινέλιο, τουρμαλίνη, είναι μερικές από τις πέτρες που χαρακτηρίζουμε ως ημιπολίτιμοι λίθοι.

Ο διαχωρισμός μεταξύ πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων όπως είπαμε, οφειλόταν κυρίως στις διαφορές αξίας και σπανιότητας μεταξύ των 4 πολύτιμων πολύτιμων λίθων και των υπόλοιπων.

Σήμερα όμως, μερικοί ημιπολύτιμοι λίθοι μπορεί να αξίζουν πολύ περισσότερο από μια πολύτιμη πέτρα. Για παράδειγμα, πολλά φυσικά μαργαριτάρια μπορεί να αξίζουν περισσότερο από ένα πολύτιμο διαμάντι, ρουμπίνι, σμαράγδι ή ζαφείρι. Οι διαμαντοειδής γρανάδες ή τσαβόριτες  είναι δύσκολο να βρεθούν, καθώς παράγονται σε πολύ χαμηλότερες ποσότητες από κάποιες πολύτιμες  πέτρες.


ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ

Τα μαργαριτάρια είναι σκληρά αντικείμενα που δημιουργούνται μέσα στον μαλακό ιστό ενός μαλακίου ή κουλουριδιού. Τα μαργαριτάρια κατατάσσονται μεταξύ 2,5 και 4,5 στην κλίμακα Mohs.

 

ΤΟΠΑΖΙ

Το Τοπάζι έρχεται σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, του μπλε, του κόκκινου, του μέλιτος, του κίτρινου, του καφέ, του ροζ - ή και καθόλου χρώματος. Το Imperial Topaz είναι το πιο εκλεκτό και διαθέτει πορτοκαλί και ροζ τόνους.

 

ΤΟΥΡΜΑΛΙΝΑ

Το όνομα Τουρμαλίνα σημαίνει "μικτή πέτρα". Η πέτρα είναι διαθέσιμη σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων και συχνά διαθέτει περισσότερα από ένα από αυτά τα χρώματα: μέντα, ροδάκινο, ροζ, ματζέντα, μπλε, βιολετί, σκούρο πράσινο, φωτεινό κίτρινο, μοβ και πολλά άλλα.

 

ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ

Ο Αμέθυστος ,εκτός από το όμορφο μωβ χρώμα που έχει, είναι επίσης μια από τις πιο δημοφιλής πέτρες,  επειδή  υπάρχει σε αφθονία και έρχεται σε πολλά σχήματα και μεγέθη.

 

ΑΚΟΥΑΜΑΡΙΝ

Με το όνομα του και μόνο, μπορείτε σχεδόν να απεικονίσει το χρώμα του. Στην πραγματικότητα, το Aquamarine μεταφράζεται κυριολεκτικά στο "θαλασσινό νερό" και το χρώμα είναι ένα ζωντανό μπλε που φέρνει στο νου εικόνες της θάλασσας.Κατά την αγορά ενός κοσμήματος, δεν προτείνουμε να σταθείτε τόσο στο αν μια πέτρα χαρακτηρίζεται  πολύτιμη ή ημιπολύτιμη. Όλοι οι λίθοι είναι πολύτιμοι, με την έννοια ότι αν δώσετε νόημα και αξία σε ένα κόσμημα, θα είναι ξεχωριστό και θα έχει και συναισθηματική αξία!

 

Comments

Leave your comment