Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την βέλτιστη εμπειρία κατά την πλοήγηση σας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στους Όρους Χρήσης.

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ 9 ,14 & 18 ΚΑΡΑΤΙΩΝ ΣΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

  Ο όρος καράτι μεταφράζεται ως ‘carat’ ή ‘karat’ , που στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική η σημασία τους, μιας κ αναφερόμαστε σε δυο τελείως διαφορετικούς όρους μονάδας μέτρησης.

  Ο όρος karat αφορά την περιεκτικότητα χρυσού σε ένα κόσμημα, ενώ ο ορός carat ‘ είναι μονάδα μέτρησης πολυτίμων λίθων κάτι που θα αναφερθούμε σε άλλο κείμενο.

  Κάθε χωρά έχει διαφορετικά κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιο κόσμημα χρυσό η όχι, όπως για παράδειγμα η Αμερική η  οποία δεν θεωρεί τα 9 καράτια ως χρυσό κόσμημα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε χρυσό , γι’ αυτό κ η πιο χαμηλή ποιότητα που έχει στα κοσμήματα της η αμερικανική αγορά ξεκινάει από τα 10 καράτια. Αντιθέτως, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα χαμηλότερης ποιότητας κοσμήματα ξεκινούν από τα 9 καράτια .Υπάρχουν βέβαια κ χώρες της Ασίας οπού τα κοσμήματα τους ξεκινούν ακόμα και από τα 6 καράτια, κάνοντας τα έτσι αρκετά οικονομικά, αλλά λόγω της πολύς χαμηλής περιεκτικότητας σε χρυσό δεν θα πρέπει να θεωρούνται χρυσά κοσμήματα.

ΤΙ ΣΗΜΑΝΕΙ Ο ΟΡΟΣ ΚΑΡΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ;

  Ο 100% καθαρός χρυσός μεταφράζεται σε 24 καράτια. Ο καθαρός χρυσός έχει πολύ μαλακή σύσταση, κάτι που το καθιστά αδύνατο στο να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε είδους κατασκευής κοσμήματος και για το λόγο αυτό προσθέτουμε κ αλλά μέταλλα στο καθαρό χρυσό δημιουργώντας έτσι κράματα χρυσού των 9-14-18 & 22 καρατιών αντίστοιχα.

   Ο αριθμός των καρατιών (9-14-18-22) χρυσού αναφέρεται στα πόσα μέρη χρυσού (από τα 24) εμπεριέχονται στο κράμα μας, για παράδειγμα στα 9 καράτια χρυσού τα 9 είναι χρυσό , τα υπόλοιπα 15 ( από τα 24) είναι ξένα μέταλλα .Παρομοίως στα 14 καράτια χρυσού τα 14 από τα 24 είναι καθαρό χρυσό και τα υπόλοιπα 10 μέρη είναι μέταλλα που βοηθάνε στην σκληρότητα του κράματος.

   Μπορεί ωστόσο να συναντήσουμε κ σφραγίδες μέσα σε κοσμήματα τα οποία αναφέρονται στο ποσοστό του χρυσού που περιέχεται σε αυτά, για παράδειγμα : 9 καράτια χρυσού έχει 37.5% καθαρό χρυσό οπότε θα συναντήσουμε σφραγίδα 375, στα 14 καράτια 14/24 σε ποσοστό μεταφράζεται 58,5% καθαρού χρυσού οπού κ προκύπτει ο αριθμός 585 ομοίως ο αριθμός 750 στα 18 καράτια όπου η αναλογία είναι 18/24.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΕΛΙΚΑ;

Ουσιαστικά τα καράτια του χρυσού καθορίζουν την αξία του κάθε κοσμήματος. Όσο πιο χαμηλά τα καράτια του τόσο πιο οικονομικό είναι, όσο πιο πολλά καράτια είναι τόσο πιο ποιοτικό κ πολύτιμο γίνεται.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, κοσμήματα 9 καρατιών δεν μπορούν να έχουν την ίδια διάρκεια σε χρώμα κ ποιότητα που έχει ένα κόσμημα 14-18 η και 22 καρατιών και ο λόγος είναι ότι ο χρυσός είναι πολύ λιγότερος από τα ξένα μέταλλα ( μόλις 9 από τα 24 μέρη ). Επίσης το κάνει ιδιαίτερα ευάλωτο στην οξείδωση ( μαύρισμα), πολύ πιο δύσκολο στην επιδιόρθωση και γενικά στην αντοχή του στο χρόνο, μιας κ λόγω του πολύ χαμηλού ποσοστού σε χρυσό  δεν μπορεί να έχει τα οφέλη του. Αντιθέτως, από τα 14 καράτια και πάνω οπού ο χρυσός κυριαρχεί σε ποσοστό (58,5%) τα κοσμήματα αρχίζουν να αποκτούν τις ιδιότητες του χρυσού , να μην μαυρίζουν , να έχουν διάρκεια και να παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο κάτι που αυξάνεται όσο αυξάνονται και τα καράτια του κοσμήματος.

 

     Οποία και αν είναι η επιλογή σας στα καράτια του χρυσού σίγουρα είναι πολύ καλύτερα από το να επιλέξετε κοσμήματα που είναι ‘gold plated’( κοσμήματα επιχρυσωμένα) ,κοσμήματα που είναι κατασκευασμένα από πολύς κακής ποιότητας κράματος ,μηδενικής ποιότητας και διάρκειας στο χρόνο. Κοσμήματα που στην πλειονότητα τους έχουν υποστεί επικίνδυνες χημικές επεξεργασίες ώστε να μοιάζουν με χρυσά, χωρίς να είναι.

Comments

Leave your comment