Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την βέλτιστη εμπειρία κατά την πλοήγηση σας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στους Όρους Χρήσης.

ΤΑ ¨4C¨ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ

Τα ¨4 C¨ του Διαμαντιού, αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα κύρια στοιχεία της ομορφιάς και της δομής του: Cut = Κοπή, Color = Χρώμα, Clarity = Διαύγεια/Ποιότητα και Carat Weight = Bάρος. Όταν κοιτάζετε ένα διαμάντι, το μάτι αντιλαμβάνεται την ισορροπία των χαρακτηριστικών και των συστατικών του, συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων και των ¨4 C¨.

Κάθε ένα από τα ¨C¨ χαρακτηριστικά βαθμολογούνται σε μια κλίμακα, όπου μπορεί να αξιολογηθεί η ποιότητα τους. Παρόλο που υπάρχει μια στάνταρ ταξινόμηση, αυτή η κλίμακα ποικίλει ανάλογα με τον εργαστηριακό φορέα που πιστοποιεί το Διαμάντι . Από τα πιο γνωστά και αξιόπιστα εργαστήρια - από που και προτείνουμε να είναι τα πιστοποιητικά των Διαμαντιών- είναι το GIA (Gemological Institute of America)και το HRG (Institute of Gemology Antwerp Belgium).

Οι διαβαθμίσεις των ¨4 C¨ χαρακτηριστικών καθορίζουν την αξία ενός Διαμαντιού και υποδεικνύουν την ποιότητά του. Οι πωλητές διαμαντιών συχνά καθορίζουν τις τιμές τους με βάση τις αναφορές ταξινόμησης. Αυτό όμως που παραμένει το πιο σημαντικό για ένα Διαμάντι, είναι το πώς φαίνεται με γυμνό μάτι και το πόσο ελκυστικό είναι συνολικά. Έτσι λοιπόν, έχοντας μια σχετική γνώση των ¨4 C¨ ως αγοραστής, μπορείτε να αποφύγετε να δαπανήσετε τα χρήματα σας σε ένα Διαμάντι που θα ¨περάσει¨ απαρατήρητο.

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για κάθε ένα από τα χαρακτηριστικά των ¨4 C¨.

CUT = ΚΟΠΗ

Η κοπή του Διαμαντιού, αναφέρεται στην ποιότητα των εδρών του Διαμαντιού, των αναλογιών, των συμμετρικών όψεων, της γυαλάδας, της λάμψης και των λεπτομερειών του φινιρίσματος. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα του Διαμαντιού να λάμπει, μαζί με τη συνολική αισθητική του.

Η κλίμακα GIA για την κοπή, με βάση το σχήμα του Διαμαντιού και τις αναλογίες των εδρών είναι : Excellent (Άριστη), Very Good (Πολύ καλή), Good (Κάλη), Fair (Ικανοποιητικη) και Poor (Φτωχή).

Η κοπή σε ένα διαμάντι είναι ο μεγαλύτερος δείκτης ομορφιάς και πρέπει να γίνει προτεραιότητα σε σχέση με τα άλλα ¨C¨.  Ακόμα και ένα παρθένο διαμάντι 2 καρατίων χωρίς κηλίδες ή χρωματικές αποχρώσεις μπορεί να είναι θαμπό αν δεν κοπεί εξαιρετικά καλά.

COLOR = ΧΡΩΜΑ

Το χρώμα αξιολογείται ως προς το πόσο άχρωμο είναι ένα Διαμάντι. Τα Διαμάντια στην κλίμακα GIA διαβαθμίζουν από D έως Z, με το D(από το Diamont) να είναι το πιο άχρωμο και το Z να περιέχει κακή ή κίτρινη απόχρωση.

Η τιμολόγηση των Διαμαντιών συνήθως καθορίζεται από την κλιμάκωση του χρώματος - μερικές φορές σημαντικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το γυμνό μάτι δεν μπορεί να δει τη διαφορά ανάμεσα σε δύο γειτονικά χρώματα, αν και η διαφορά τιμής μπορεί να είναι σημαντική.

Σημαντική πληροφορία είναι να γνωρίζεται, αν ένα Διαμάντι είναι απαλλαγμένο από οποιαδήποτε χρωματισμό που μπορεί να απομακρύνει ή παρεμποδίζει τις λευκές και χρωματιστές αντανακλάσεις του φωτός.

Τέλος, να γνωρίζεται ότι η κλίμακα για τα χρωματιστά Διαμάντια (fancy diamond δηλαδή ροζ, μαύρο, κίτρινο, κλπ) διαφέρει από τα παραδοσιακά "λευκά" Διαμάντια.

CLARITY = ΔΙΑΥΓΕΙΑ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Ο βαθμός της διαύγειας του Διαμαντιού αξιολογεί το πόσο καθαρό είναι από εγκλίσεις (δηλαδή τα εσώκλειστα σημάδια) και από εξωτερικές ατέλειες που μπορεί να παρουσιάζει ένα Διαμάντι. Η διαύγεια αξιολογείται από το GIA με την ακόλουθη κλίμακα :

  • FL (Αψεγάδιαστο)
  • IF ( Σχεδόν Αψεγάδιαστο)
  • VVS1 (Πολύ πολύ μικρές Εγκλίσεις κατηγορία 1)
  • VVS2 (Πολύ πολύ μικρές Εγκλίσεις κατηγορία 2)
  • VS1 (Πολύ μικρές Εγκλίσεις κατηγορία 1)
  • VS2 (Πολύ μικρές Εγκλίσεις κατηγορία 2)
  • SI1 (Μικρές Εγκλίσεις κατηγορία 1)
  • SI2 (Μικρές Εγκλίσεις κατηγορία 2)
  • I1 (Εγκλίσεις κατηγορία 1)
  • I2 (Εγκλίσεις κατηγορία 2)
  • I3 (Εγκλίσεις κατηγορία 3) 

Ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και το χρώμα των εγκλεισμάτων, αυτές οι φυσικές ατέλειες μπορούν να επηρεάσουν το φως καθώς διαπερνά το Διαμάντι. Οι εγκλίσεις στις μονάδες SI2 – I1 – I2- Ι3, είναι ορατές με γυμνό μάτι. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να διασφαλίσουμε ότι το Διαμάντι φαίνεται καθαρό οπτικά και ότι τα έγκλειστα δεν παρεμποδίζουν την αντανάκλαση του φωτός.

CARAT WEIGHT = ΒΑΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΟΥ

Συχνά όταν ακούμε για τα καράτια των Διαμαντιών, οι περισσότεροι  νομίζουν ότι αναφέρεται στο μέγεθος του διαμαντιού. Στην πραγματικότητα, το καράτι αναφέρεται στο βάρος του Διαμαντιού (και γενικά στο βάρος όλων των πολύτιμων λίθων) και όχι στο πόσο μεγάλη είναι η πέτρα. Το 1 καράτι στα Διαμάντια ισούται με 200 χιλιοστόγραμμα ή 0,2 γραμμάρια και ζυγίζει περίπου το ένα τέταρτο μιας σταφίδας. Ανάλογα με το σχήμα του Διαμαντιού και τον τρόπο με τον οποίο κόβεται, δύο Διαμάντια του 1 καρατίου, μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά σε μέγεθος.

Ενώ τα καράτια είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την αγορά ενός διαμαντιού, η συνολική εμφάνιση και λάμψη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη σημασία. Για παράδειγμα, ένα μέτριο διαμάντι 1,5 καρατίων δεν θα λάμψει τόσο έντονα , όπως ένα εξαιρετικό διαμάντι 1,0 καρατίου, ανεξάρτητα από το πόσο ζυγίζει.


Κάθε χαρακτηριστικό των ¨4 C¨ συμβάλλει στη συνολική ομορφιά ενός Διαμαντιού και κάνει κάθε πέτρα μοναδική. Ωστόσο, ένα Διαμάντι πρέπει να θεωρείται σαν ολοκληρωμένο σύνολό, με βάση το πόσο επηρεάζει το ένα χαρακτηριστικό το άλλο. Και επειδή το μάτι δυσκολεύεται να καταλάβει αυτό το σύνολο, καλό είναι να ελέγχουμε τις κλίμακες των στοιχείων, η να εμπιστευτούμε την γνώμη ενός ειδικού-γεμολόγου.

Comments

Leave your comment